Att låna pengar till bil

Låna till bil

Är det egentligen värt att låna till en bil? Den här frågan har en del ställt sig, men många har rean en klar åsikt. Vissa anser att det helt enkelt inte är värt det. Argumentet är ofta att det givetvis blir mycket dyrare att låna till en bil, inte minst med tanke på att räntorna på billån ibland kan vara ganska höga. Genom att ha disciplin och spara sig till sin drömbil får man den helt klart billigare – på lång sikt.

Att låna till en bil kan anses vara kortsiktigt av vissa. Men att göra det är absolut inget ovanligt. Det kan till exempel handla om ett plötsligt behov av en större bil av en eller annan anledning. I sådana situationer är det möjligt att man helt enkelt inte hinner spara ihop pengarna. Optimalt är givetvis att ha en gedigen buffert, men i den givna situationen kan ett billån vara det som råkar vara bäst. Oavsett anledning till lån ska man alltid se över sin betalningsförmåga på förhand.

Däck, tillbehör och andra kostnader

Även om du lånar till en bil, bör du inte glömma att det kommer fler kostnader än själva bilinköpet. Alla vet givetvis om detta – men det är något som är viktigt att ha i åtanke när man bedömer sin återbetalningsförmåga och hur mycket man faktiskt kommer att behöva spendera på bilen.

Däck är en av de utgifter som behöver tas med i beräkningarna. Köper du en begagnad bil där inte vinterdäck ingår? Tittar vi på priserna hos en vanlig däckåterförsäljare (giga-dack.se i det här exemplet), ser vi att fyra vinterdäck minst kostar flera tusen kronor.

Därutöver tillkommer givetvis andra kostnader, inte minst om du köper en begagnad bil. Service, besiktning och oväntade fel som du inte kände till kan vara en grund till stora plötsliga utgifter i framtiden. Att ha en bil är givetvis praktiskt – och ibland helt nödvändigt – men det kostar också pengar.

Hur mycket och när bör man låna?

Hur mycket bör man egentligen låna? Och när? Svaret är att det inte finns något rakt svar, och att det finns många olika åsikter om detta. De flesta skulle nog svara på att det beror på din ekonomi och vad du ska göra med pengarna. Vidare är summan en faktor som är viktig att tala om.

Lån till nöjen och resor

Det finns idag vissa kreditgivare som marknadsför reselån. Det här är precis vad det låter som – ett lån som gör att du kan åka iväg och resa, eller ett lån som gör att du får extra fickpengar under resan. Medan många visserligen har tagit ett dylikt lån, finns det många som anser att det är något man inte bör låna till.

En resa behöver inte vara särskilt dyr. Således är det något som bör kunna sparas ihop till med lite framförhållning. Är det en specifik destination man vill åka till, som råkar vara mycket dyr, kan det finnas skäl att omvärdera resplanerna och istället välja något billigare. Som sagt finns det olika åsikter om detta, men om man inte har pengar till resan gäller det att åtminstone se till att man har pengar till att betala tillbaka lånet.

Om lånet inte betalas tillbaka i tid

När lånet inte betalas tillbaka i tid finns en risk att lånet blir bra mycket dyrare än vad du tänkte dig från början. Det här gäller framförallt snabblån. Har man många lån är det viktigt att man har bra koll på vilken dag i månaden lånet ska betalas. Vidare är det såklart viktigt att ha koll så att man inte missar att betala till någon kreditgivare. Vissa institut är hårdare när det kommer till försenade betalningar, medan andra är lite snällare. Samma kan sägas gälla på olika typer av lån, där det ofta är värre att vara sen med en betalning på ett smslån än ett bolån.

Det här gör vi

Du har på startsidan redan kunnat läsa en del om vad vi gör. I det här inlägget går vi djupare in på de olika områdena vi skriver om.

Snabblån

På startsidan kan du läsa om att vi kommer att skriva om flera olika typer av lån. En av de låneformer som kan komma att nämnas är snabblån. Snabblån kallas ibland för SMS-lån och är en typ av lån där du snabbt kan låna, ofta en liten, summa pengar.

Vi uppmanar de som ska ta snabblån att läsa på om villkoren för lånet ordentligt. Det finns många exempel på låntagare som har varit sena med betalningen och fått räntan kraftigt höjd. Utöver att se över villkoren för lånet, bör man givetvis också se över sin betalningsförmåga och säkerställa att betalningen inte kommer in för sent till kreditgivaren.

Bolån

Bolån kommer också att nämnas här på sidan. Bolån fascinerar oss med tanke på den stora påverkan den har på samhället. Dyra bostäder har gjort på senare tid att många svenskar – inte minst Stockholmare – har lånat till mycket stora summor.

Vad händer när svenskarna blir alldeles för överbelånade? Vad händer om/när räntan fördubblas? Bolån är en låneform som påverkar miljoner svenskar. Här vill vi förmedla vårt perspektiv på det hela.

Övriga lån

Behöver du låna till resan? Eller till bilen? Många kreditgivare har idag lån som är anpassade efter detta, åtminstone vad gäller bilköp. När det gäller mindre summor rekommenderar vi att man sparar ihop det man behöver först och främst. Det är först när det är mycket stora summor som krävs, eller när särskilda omständigheter råder, som vi anser att det är bra att låna.

Vi hoppas att du som hittar hit ska vara nöjd med den information vi tillhandahåller. Vi uppmanar alltid er att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar. Det här kan ni göra via fliken “kontakt” som syns i menyn.

Vad är P2P-lån?

Vad är egentligen ett P2P-lån? Faktum är att låneformen är hyfsat ny på den svenska marknaden och att intresset inte riktigt exploderat ännu. P2P står för Peer to Peer och innebär att privatpersoner lånar pengar till och från varandra. det här sker genom ett så kallat P2P-företag, som för samman dem.

p2p lån

Räntor

Påfallande ofta finns bra räntor i P2P för både låntagare och långivare i förhållande till traditionella banker. En traditionell bank har höga omkostnader i form av mycket personal, höga löner, stora kontor och andra utgifter kopplade till den verksamhet som en stor, traditionell bank har. Ett P2P-företag har som regel bra mycket mindre utgifter än storbankerna. Det här gör det möjligt att för dessa företag att förmedla lån till bra räntor.

Låneprocessen

Själva processen för en låntagare ser ut ungefär som den gör hos storbankerna. För långivarna fungerar det ungefär som att öppna ett sparkonto, beroende på vilket P2P-företag du vill använda dig av. Hos vissa företag har du en stor insyn och möjlighet att påverka vem pengarna går till, medan du hos andra P2P-företag sätter in pengarna och låter de vara.

Läget för P2P-lån i Sverige idag

Läget för P2P-lån i Sverige idag är ganska svagt. Ännu finns inte särskilt många aktörer. De som finns visar allt som oftast relativt dåliga siffror vad gäller både vinst och omsättning.

Klart är att det finns många idag som fortfarande tror på låneformen. Många av de P2P-företag som finns idag har fått stora investeringar från riskkapitalbolag och andra jättar. P2P-lån har exploderat i andra länder – så varför skulle det inte i Sverige?

Hur det faktiskt kommer att se ut framöver återstår att se. Något som kan ha gjort att utvecklingen stannat av lite, är att Finansinspektionen klubbade fast att P2P-företag behöver ett tillstånd, precis som andra låneinstitut. Det resulterade ett kort tag i att svenska P2P-företag fick hyra in sig på en konkurrents tillstånd. De som har gjort det arbetar dock troligen för att få sitt eget.