Välj rätt lånetyp

Att välja rätt typ av lån är viktigt. Men förutom att det är viktigt, kan det också vara ganska svårt. Om man inte har några tidigare kunskaper kan det här kännas som en snårig djungel att ta sig igenom.

När man väl har hittat rätt lån, hos rätt kreditgivare, bör det dock vara värt mödan. I den här texten ger vi exempel på tre vanliga låneformer. Vilket lån passar dig bäst?

Privatlån

Ett privatlån är något som tas för konsumtion. Många väljer att göra det när det handlar om exempelvis resor, stora renoveringar eller liknande. Kreditgivaren behöver varken säkerhet eller en redogörelse för vad lånet ska användas till.

Det är inte ovanligt att man tar ett privatlån (kallas också för blancolån) som insats när man köper en bostadsrätt. Beloppen kan vara allt från några tusenlappar till flera hundratusentals kronor.

Bolån

Precis som namnet avslöjar används det här lånet för bostadsköp. Som privatperson är bolånet normalt det största man tar. Med bostaden som säkerhet, kan banken hålla nere räntan rejält. Löptiderna är ofta mycket långa.

Bolånet klan täcka upp till 85 % av värdet på bostaden. Resten behöver man lägga till själv i form av en kontantinsats. Som nämnt ovan är det inte ovanligt att man lånar till kontantinsatsen.

Snabblån

Det som särskiljer ett snabblån från andra lån är att det är enkelt att ta – och att det är dyrt. Räntan är ofta väldigt hög, och löptiden är kort. Skulle man dessutom ha svårt att betala tillbaka, väntar en skyhög dröjsmålsränta hos många kreditgivare.

Jämför alltid

Oavsett vilken typ av lån du ska ta, lönar det sig att jämföra kreditgivare innan du bestämmer dig. Flertalet aktörer och finansportaler har gjort det mycket enkelt att jämföra lån snabbt – se bara Mystep.se till exempel.

Genom att jämföra, kan du vara någorlunda säker på att du betalar en marknadsmässig ränta samt att du hittar en kreditgivare som erbjuder ett lån enligt dina önskemål och behov.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *