Omstartslån – Blir det ”Årets lån” år 2018?

 

omstartslån

Låneförmedlaren Zmarta genomför varje år en sammanställning av de lån som de förmedlat och presenterar detta i deras ”Lånebarometer”. När 2017 snart sammanfattas förväntas så kallade omstartslån ökat rejält. En låneform som även till stor sannolikhet kommer öka ytterligare under 2018. Det rapporterade bland annat bloggen Lånnyheter om i slutet av förra året.

Omstartslån är ett lån som tecknas för att få en omstart i ekonomin. Det betyder att man skapar sig bättre ekonomiska förutsättningar genom att detta lån ger bättre villkor än dyrare smålån. En orsak att låneformen ökat kraftigt kan ha att göra med det bredare utbudet av lån och krediter som finnns på den svenska kreditmarknaden. Det är extremt enkelt att betala av en TV på delbetalning, ha kreditkortsskuld och ett privatlån som bekostade semesterresan. Men tillsammans blir månadskostnaden relativt hög.

Låneföretagen har uppfattat att väldigt många konsumenter sitter på flera mindre smålån och dyra krediter. Det är utifrån detta som omstartslånet allt mer marknadsförs. Ett lån som löser alla andra lån och skapar bättre lånevillkor. Överlag anser Zmarta även att dessa lån kommer att öka med tiden. I lånebarometern presenterades att det främst var personer i en ålder av 46-55 år som tecknar dessa lån.

Ett omstartslån kan vara uppbyggt med eller säkerhet. Det betyder att det egentligen är privatlån eller bolån. Även om vissa låneföretag kallar lånet för ”omstartslån” så är det ingen skillnad mot deras privatlån eller just bolån. Det enda som skiljer är att pengarna används till att lösa andra lån. Däremot är det vanligast att teckna privatlån som omstartslån vilket kan bero på att många inte har någon bostad som är möjlig att belåna.

Genom att teckna ett lån som sedan används för att betala av mindre lån/krediter är det lätt att både få lägre ränta och längre amorteringstid. Det är exempelvis svårt att få låg ränta eller längre amorteringstid än bara ett par år om lånesumman är 11 000 kr. Är det däremot 25 000 kr kan flera långivare jämföras, betydligt lägre ränta ges och amorteringstiden förlängas rejält. Omstartslånet kan därmed sänka lånekostnaden rejält varje månad. En förutsättning för många för att klara av sin ekonomi. Därmed blir det även en omstart och möjlighet att bygga en framtida stabilare ekonomi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *