Att låna pengar till bil

Låna till bil

Är det egentligen värt att låna till en bil? Den här frågan har en del ställt sig, men många har rean en klar åsikt. Vissa anser att det helt enkelt inte är värt det. Argumentet är ofta att det givetvis blir mycket dyrare att låna till en bil, inte minst med tanke på att räntorna på billån ibland kan vara ganska höga. Genom att ha disciplin och spara sig till sin drömbil får man den helt klart billigare – på lång sikt.

Att låna till en bil kan anses vara kortsiktigt av vissa. Men att göra det är absolut inget ovanligt. Det kan till exempel handla om ett plötsligt behov av en större bil av en eller annan anledning. I sådana situationer är det möjligt att man helt enkelt inte hinner spara ihop pengarna. Optimalt är givetvis att ha en gedigen buffert, men i den givna situationen kan ett billån vara det som råkar vara bäst. Oavsett anledning till lån ska man alltid se över sin betalningsförmåga på förhand.

Däck, tillbehör och andra kostnader

Även om du lånar till en bil, bör du inte glömma att det kommer fler kostnader än själva bilinköpet. Alla vet givetvis om detta – men det är något som är viktigt att ha i åtanke när man bedömer sin återbetalningsförmåga och hur mycket man faktiskt kommer att behöva spendera på bilen.

Däck är en av de utgifter som behöver tas med i beräkningarna. Köper du en begagnad bil där inte vinterdäck ingår? Tittar vi på priserna hos en vanlig däckåterförsäljare (giga-dack.se i det här exemplet), ser vi att fyra vinterdäck minst kostar flera tusen kronor.

Därutöver tillkommer givetvis andra kostnader, inte minst om du köper en begagnad bil. Service, besiktning och oväntade fel som du inte kände till kan vara en grund till stora plötsliga utgifter i framtiden. Att ha en bil är givetvis praktiskt – och ibland helt nödvändigt – men det kostar också pengar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *