Hur mycket och när bör man låna?

Hur mycket bör man egentligen låna? Och när? Svaret är att det inte finns något rakt svar, och att det finns många olika åsikter om detta. De flesta skulle nog svara på att det beror på din ekonomi och vad du ska göra med pengarna. Vidare är summan en faktor som är viktig att tala om.

Lån till nöjen och resor

Det finns idag vissa kreditgivare som marknadsför reselån. Det här är precis vad det låter som – ett lån som gör att du kan åka iväg och resa, eller ett lån som gör att du får extra fickpengar under resan. Medan många visserligen har tagit ett dylikt lån, finns det många som anser att det är något man inte bör låna till.

En resa behöver inte vara särskilt dyr. Således är det något som bör kunna sparas ihop till med lite framförhållning. Är det en specifik destination man vill åka till, som råkar vara mycket dyr, kan det finnas skäl att omvärdera resplanerna och istället välja något billigare. Som sagt finns det olika åsikter om detta, men om man inte har pengar till resan gäller det att åtminstone se till att man har pengar till att betala tillbaka lånet.

Om lånet inte betalas tillbaka i tid

När lånet inte betalas tillbaka i tid finns en risk att lånet blir bra mycket dyrare än vad du tänkte dig från början. Det här gäller framförallt snabblån. Har man många lån är det viktigt att man har bra koll på vilken dag i månaden lånet ska betalas. Vidare är det såklart viktigt att ha koll så att man inte missar att betala till någon kreditgivare. Vissa institut är hårdare när det kommer till försenade betalningar, medan andra är lite snällare. Samma kan sägas gälla på olika typer av lån, där det ofta är värre att vara sen med en betalning på ett smslån än ett bolån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *